De kracht van diepgaand luisteren

Een echt waardevol gesprek gaat niet over perfecte vragen of vlekkeloze techniek. Het draait om menselijke verbinding en de moed om jezelf te laten zien. Als interviewer, en ook als leider of adviseur, ben je geen neutrale microfoonhouder. Je bent een mens die in contact treedt met een ander mens. 

Wat je ook doet: verberg je zombiehoofd

“Succes. En denk aan het verboden woord!” Zo werd ik ooit vriendelijk uitgezwaaid richting een sollicitatiegesprek. Het verboden woord? ‘Tweeling’. Het was 2015 en ik had een oververmoeid zombiehoofd – als moeder van twee zuigelingen (en een vierjarige). Welke werkgever neemt je dan aan? Verbergen maar.

Onverbeterlijk openhartig

Wat bleek? De recruiter was een tweelingmoeder en de baas-in-spé was zelf één van een tweeling. Het verboden woord lag binnen 5 minuten op tafel. Onverbeterlijk openhartig. Op de betreffende werkplek bleek later nóg een tweeling-helft rond te lopen. Ik kreeg de baan, dus. Ondanks mijn oververmoeide zombiehoofd.

Authenticiteit opent deuren

Deze ervaring leerde me iets essentieels over gesprekken voeren – authenticiteit opent deuren. Als interviewer draag ik die les met me mee. Wanneer je oprecht bent en durft te delen, creëer je een ruimte waarin de ander zich ook veilig voelt om open te zijn.

Ze vindt me tactvol!!

Een opdrachtgever zei eens tegen mij: “Waar jij zeg maar heeeeel veel van hebt: Tact!”

Ik? Ik kan mezelf zo lomp voelen! Dus ik maakte een mentaal vreugdedansje en joelde intern ‘Ze vindt me tactvol! Taahaahaactvooooolll!!’

Authenticiteit én tact

Het meest waardevolle dat je als interviewer of storylistener – maar ook (gespreks)leider en adviseur – kunt bieden, is een veilige ruimte waarin echte verbinding mogelijk is. Balanceren tussen tact en authenticiteit maakt je effectief in je communicatie. Je kunt open zijn over jezelf én tegelijk de ander de ruimte geven. Het gaat niet om perfect formuleren of elke stilte vullen. Het gaat om aandachtig aanwezig zijn bij de ander, zonder je eigen menselijkheid te verliezen. Dit betekent niet dat je alles moet delen. Maar wanneer je op gepaste momenten je eigen ervaringen of gevoelens inbrengt, geef je toestemming aan de ander om hetzelfde te doen. 

Betere organisatiecultuur door oprechte verbinding

Een interview is in essentie een ontmoeting tussen mensen. Met een goede voorbereiding, aandacht voor stilte en bewustzijn van je lichaam, creëer je de voorwaarden voor een waardevol gesprek. Deze luistervaardigheden zijn niet alleen waardevol voor interviews, maar vormen de basis voor een sterkere organisatiecultuur, hogere medewerkerstevredenheid en betere samenwerking. Door écht te luisteren, bouw je aan vertrouwen en verbinding – de fundamenten van een gezonde werkplek.

Luister naar me

In een vrijblijvende luistersessie horen we elkaar en bespreken we kort wat jouw/jullie vraagstuk is. Je ontdekt binnen 45 minuten of mijn luisterend oor klopt voor jou.

“Moet ik me voorbereiden?” (Nee én Ja)

Je wordt gevraagd voor een interview of je doet mee aan een luistersessie. Moet ik me voorbereiden, vraag je aan mij. Hoeft niet, zeg ik dan. Kom vooral als jezelf. Dat is het allerbelangrijkste, maar
De LuisterBaas-Over mij-Apeldoorn

“Communicatie is van ons allemaal” (Tuurlijk)

“Communicatie is van ons allemaal”. In organisaties hoor ik die uitspraak nog wel eens. Opvallend vaak van communicatieadviseurs en meestal om aan te geven: doe eens mee!
De LuisterBaas-Luisteren loont-Apeldoorn

Luister als een baas met deze tips

Wat is er nou anders aan luisteren? Is het niet gewoon interviewen? Neem je een vragenlijst af? Hoe bereid je het luisteren voor? En, hoe word ik een LuisterBaas? Deze vragen krijg ik regelmatig. Ik
Isa Bais portretfoto